Karl Krüger
Universeel deksel
Bestel cadeaus met gratis verzending* - Code: GRATISNL
4 artikel(en)
Op elke pan past een deksel, zoals het bekende spreekwoord luidt. Maar als het deksel ontbreekt, is zelfs de beste kookpan maar half zo nuttig. Het pannendeksel zorgt ervoor dat de warmte tijdens het koken binnenin blijft. Dit leidt tot merkbare energiebesparing. Bovendien voorkomt het dat er spetters vet ontstaan tijdens het koken, waardoor u achteraf het fornuis moet schoonmaken. Als u graag uw gerechten laat sudderen, hebt u ook een deksel nodig. Zonder deksel verspreidt de stoom zich anders onbenut in de keukenruimte. Een ander voordeel heeft betrekking op uw gerecht zelf: door de verhoogde druk in de pan verliest het voedsel minder voedingsstoffen.
De meeste dekselmodellen van tegenwoordig zijn van glas. Het voordeel van glas is dat u uw bereiding en de ontwikkeling van afzonderlijke ingrediënten in de gaten kunt houden. Massieve glasdeksels sluiten de pan meestal goed af. U vindt ook deksels van roestvrij staal of metaal. Er zijn ook verschillen in handgrepen: plastic en metalen handgrepen zijn gebruikelijk. Terwijl plastic handgrepen het voordeel hebben dat ze niet heet worden, overtuigen metalen handgrepen met een lange levensduur. Ze vertonen nauwelijks sporen, zelfs bij veelvuldig gebruik in de keuken.
In onze winkel vindt u zowel complete sets met deksel en pan als afzonderlijke deksels om te kopen als het origineel beschadigd of verloren is gegaan. Om een nieuwe deksel te kopen die perfect past en sluit op uw pan, moet u eerst de diameter van de pan meten. Gebruik hiervoor een gewone liniaal of meetlint om de afstand tussen de bovenste binnenrand van de pan en de tegenoverliggende zijde te meten. De deksel moet deze maat hebben. Let bij het kopen altijd op dat de deksel precies past bij uw pan.
De meeste pannen zijn gemaakt van roestvrij staal en worden geleverd met het bijbehorende roestvrijstalen deksel. Dit zorgt voor een uniforme uitstraling en een goede pasvorm. Maar glazen deksels kunnen pannen ook goed afsluiten. Het voordeel is dat u tijdens het koken in de pan kunt kijken zonder het deksel op te tillen. Zo gaat er geen warmte verloren en bespaart u kostbare energie. Het kan echter zijn dat het deksel van binnenuit beslaat, wat het zicht belemmert. Daarom hebben veel pannendeksels een zogenaamd stoomventiel.
Een bijzonderheid zijn zogenaamde aromadeksels. Met hun speciale dekselknop kunt u vloeibare ingrediënten zoals kruiden, essences, wijn of smaken nauwkeurig aan de gerechten toevoegen en deze naar uw persoonlijke smaak verfijnen zonder het deksel op te tillen.
Zeefglazen deksels zijn ook handig. Naast het gebruikelijke stoomventiel hebben deze deksels meerdere gaten in de zijwand. Hierdoor kunt u het pastawater, groentesap of braadvet afgieten zonder het deksel te verwijderen. Zeefglazen deksels zijn verkrijgbaar in verschillende maten en in ronde en vierkante vorm.
Universele deksels zijn bijzonder flexibel in gebruik. Ze zijn gemaakt van glas en hebben een meerlaagse siliconen rand. Hierdoor passen de deksels op bijna alle gangbare pannenmaten en kunnen ze indien nodig ook op pannen worden gebruikt. De siliconen rand heeft nog een ander voordeel, want deze beschermt het oppervlak van de pan en verhoogt tegelijkertijd de breukvastheid van het deksel. De multifunctionele universele deksels zijn meestal vaatwasmachinebestendig en zeer hittebestendig (tot +200°C). Online zijn deze universeel te gebruiken pannendeksels verkrijgbaar in verschillende maten, zodat ze passen op kleinere pannen (bijvoorbeeld met een diameter van 18-22 cm) of grotere pannen (24-28 cm).
Om ervoor te zorgen dat de pannendeksels perfect passen op de bestaande pannen, moeten ze de juiste maat hebben. De beschikbare dekselmaten zijn gebaseerd op de gebruikelijke maten van pannen en pannen, variërend van ongeveer 15 cm tot ruim 30 cm. Naast de maat moet u ook letten op het materiaal: roestvrijstalen deksels zijn gemakkelijk schoon te maken, maar u kunt niet in de pan kijken. Daarvoor heeft u glazen deksels nodig. Aanbevolen zijn deksels met een stoomopening, waardoor hete stoom kan ontsnappen en er geen druk in de pan kan opbouwen.
Praktisch zijn universele deksels, die in verschillende maten passen. Bij ronde deksels wordt - net als bij pannen - de diameter vermeld, bijvoor voorbeeld 18, 24, 28 of 32 cm. Voor vierkante braadpannen zijn er ook passende deksels. Gangbare maten zijn hier 24 x 24 of 28 x 28 cm.
Niet altijd kent men de pannenmaten uit het hoofd. In dat geval is het het beste om de maat op te meten met een meetlint. Belangrijk hierbij: Meet altijd de diameter van de pan aan de bovenste binnenrand van de pan en niet aan de bodem. Als u even geen gelegenheid heeft om te meten en niet zeker weet welke dekselmaat u nodig heeft, is een universele deksel een goede keuze. Dankzij zijn flexibele siliconenrand past hij op pannen en pannen van verschillende maten. Overigens: deze flexibel te gebruiken deksel is vaak ook de redder in nood als een deksel is kwijtgeraakt of kapot is gegaan of als u een extra deksel voor uw kookgerei nodig heeft.
Wanneer de deksel op de pan zit, worden de gerechten sneller gaar, waardoor u tijd en kostbare energie bespaart. Om echter van dit voordeel te kunnen profiteren, moet de deksel goed sluiten. Dat betekent dat hij de juiste maat moet hebben om precies op de pan te passen. Daarom zijn pan deksels verkrijgbaar in de gangbare maten voor pannen. Bij ronde deksels wordt, net als bij pannen, de diameter aangegeven, zoals bijvoorbeeld 18, 24, 28 of 32 cm. Voor vierkante braadpannen zijn er ook passende deksels beschikbaar. Gangbare maten hiervoor zijn 24 x 24 of 28 x 28 cm.
Niet iedereen kent de maten van pannen uit het hoofd. In dat geval meet u de grootte het beste met een rolmaat. Belangrijk hierbij: meet altijd de diameter van de pan aan de bovenste binnenrand en niet aan de onderkant. Als u op dit moment geen mogelijkheid heeft om te meten en niet zeker weet welke dekselmaat u nodig heeft, is een universele deksel een goede keuze. Dankzij de flexibele siliconenrand past deze op pannen van verschillende maten. Trouwens: Deze flexibel inzetbare deksel is vaak ook de redder in nood als een pan deksel kwijt is geraakt of gebroken is, of als u een extra deksel voor uw kookgerei nodig heeft.
Ja, pannendeksels van roestvrij staal, keramiek, gietijzer of glas kunnen ook in de oven worden gebruikt. Let echter vooral bij glazen deksels op dat deze niet aan snelle temperatuurveranderingen worden blootgesteld. Dit kan leiden tot spanningen in het materiaal die in het ergste geval tot barsten of breken kunnen leiden. Dit betekent dat u bijvoorbeeld glazen deksels niet uit de hete oven moet halen en direct in koud water moet leggen. Hetzelfde kan gebeuren als u het deksel uit de kast samen met een warme pan in de hete oven plaatst. Plaats het deksel liever al tijdens het voorverwarmen in de oven, zodat het materiaal langzaam kan opwarmen.
Overigens: Voor pannen en deksels van gietijzer zijn snelle temperatuurveranderingen geen probleem. Deksel met een siliconenrand zijn ook hittebestendig en kunnen probleemloos temperaturen tot 180°C of 200°C weerstaan. Let op de respectieve productbeschrijving.
Met name glazen deksels hebben vaak een klein gaatje in het oppervlak. Dit wordt een stoomopening genoemd, wat zijn hoofddoel al verklaart: de waterdamp die tijdens het koken ontstaat, kan via de stoomopening naar buiten ontsnappen en voorkomt bijvoorbeeld dat het water in de pan overkookt. Maar het gaatje heeft nog een ander voordeel: het voorkomt dat er te veel druk in de kookpan wordt opgebouwd. Hierdoor rammelt het deksel niet meer tijdens het koken.