Kookgerei
165 artikel(en)
Om te koken in de keuken is altijd passend kookgerei nodig. De keuze van de meest geschikte potten en pannen hangt altijd af van het type fornuis en de behoeften tijdens het koken. We beantwoorden de meest gestelde vragen over kookgerei.
Voor beginners of altijd wanneer er nieuwe kookbenodigdheden nodig zijn, raden we aan te kiezen voor kookgerei-sets. Hiermee heb je alle belangrijke potten in hetzelfde ontwerp en in één keer bij elkaar. Het is in elk geval belangrijk dat er een selectie van verschillende maten aanwezig is. Voor gezinnen is meer en groter kookgerei belangrijk, omdat hier voor meer mensen wordt gekookt. En er kunnen eigenlijk nooit genoeg potten, braadpannen en bijpassende deksels zijn.
In principe kan worden aangenomen dat elke pot zijn doel heeft. Zo kan een soeppan natuurlijk ook worden gebruikt om vlees of groenten te stoven en kunnen aardappelen ook worden gekookt in een sauspan. Belangrijk is altijd het juiste deksel voor de pan of deksel voor de pan, dat niet alleen helpt om energie te besparen tijdens het koken, maar ook beschermt tegen spatten en brandwonden. Bovendien kan hiermee voorkomen worden dat voedsel overkookt.
Speciale vormen van potten zijn braadpannen. Deze zijn geschikt voor grote stukken vlees of de hele feestelijke braadstuk en kunnen ook lange tijd op het fornuis of in de oven staan zonder te vervormen of blijvende schade op te lopen. Zowel de kerstkalkoen als de grote zondagsbraadpan voelen zich hier thuis. De grote ovale braadpannen zijn zo gevormd dat ze ook in de oven passen. Voor perfect braden en sudderen moet de oven beschikken over een speciale braadzone.
Ovenschalen zijn ontworpen voor de oven en zijn, zoals de naam al aangeeft, bij uitstek geschikt voor het bereiden en serveren van verschillende ovenschotels. Dergelijke ovenschalen zijn verkrijgbaar in glas, metaal, roestvrij staal, aardewerk en keramiek. De vorm van de ovenschaal past niet alleen goed in de oven, maar ziet er meestal ook goed uit bij het serveren op tafel.
Fluitketels kunnen een goede aanvulling zijn als er vaak heet water nodig is en een waterkoker niet wordt gebruikt. Dergelijke ketels kunnen ook echte visuele hoogtepunten zijn voor de moderne keuken. En velen kennen ze nog uit de keuken van oma en associëren de fluitketels graag met goede herinneringen aan hun eigen jeugd. En ze zijn ook functioneel.
Als u meerdere koekenpannen op elkaar wilt stapelen, moet u panbeschermers tussenleggen. Deze beschermen de coatings tegen krassen en dragen zo bij aan het behoud van de waarde. Bovendien kunnen dergelijke panbeschermers ook worden gebruikt om potten of pannen op gevoelige oppervlakken te plaatsen. Dat is ook iets waar glaskeramische kookplaten en inductiekookplaten blij mee zullen zijn.
Wie een inductiekookplaat heeft, moet ervoor zorgen dat het kookgerei ook geschikt is voor koken op inductie. Niet elk model is geschikt voor inductie. Let altijd op de desbetreffende aanwijzingen van de fabrikanten. In het ergste geval kunt u dan niet koken met inductie met de nieuwe pan of de dure potten. Het is dus belangrijk om u altijd goed te informeren.
Belangrijk is dat de bodem van de pan of de bodem van de pan gemaakt moet zijn van staal, ijzer of een ijzerlegering. Stalen potten en gietijzeren potten zijn over het algemeen geschikt. Dit wordt vaak aangegeven door het symbool van een spoel op de bodem, wat echter geen garantie is voor functionaliteit. Belangrijk is dat de bodem van de pan of de pan niet te klein mag zijn ten opzichte van de afzonderlijke inductiekookplaat en in elk geval magnetische eigenschappen moet hebben.
Voor speciale toepassingsgebieden zijn er ook speciale kookgerei-sets. Zo ook de set voor de camping, waarin meerdere potvormen met weinig ruimte zijn samengesteld. Afneembare handgrepen en het feit dat de deksels als kleine koekenpan kunnen worden gebruikt, maken deze campingpannen veelzijdig. Dergelijke pannen zijn verkrijgbaar in lichtgewicht aluminium maar ook in hoogwaardig roestvrij staal.
Wie het kookgerei voor kamperen slechts zelden gebruikt of veel belang hecht aan minimaal gewicht, is goed af met kookgerei van aluminium. Voor veelvuldig gebruik en gemakkelijker schoonmaken zijn de campingsets van roestvrij staal de betere keuze. Dergelijke sets bestaan meestal uit twee tot drie kleinere potten en deksels die ook als koekenpan kunnen worden gebruikt. Het handvat kan zowel als poothendel als als koekenpanhandvat worden gebruikt.
Hier gaat het erom met welke potten en pannen gezond gekookt kan worden. Meestal staat de coating centraal in de overweging. Hoe beter de antiaanbaklaag, hoe minder vet er nodig is bij het koken en bakken. De beste oplossing zijn modellen met een keramische coating. Klassieke Teflon-coatings laten relatief snel los en zijn dan niet per se gezond wanneer ze in het eten belanden. Wat betreft duurzaamheid zijn stabiele kookgerei met een lange levensduur en goede reiniging altijd de milieuvriendelijke optie ten opzichte van goedkope modellen die vaker moeten worden vervangen.
Belangrijk is niet de prijs, maar de kwaliteit. Goede modellen zijn niet te dun, hebben een meerlaagse sandwichbodem en kunnen worden gebruikt op alle gangbare soorten kachels. Hierdoor zijn ze veelzijdig en stabiel. Bovendien hebben redelijke modellen altijd goed passende pan- of pannendeksels, geïsoleerde handgrepen en zijn ze vaatwasmachinebestendig.
Wat goed is, wordt uiteindelijk ook bepaald door het gebruik. Wie slechts zelden met potten of de pan werkt, kan gerust kiezen voor eenvoudigere modellen. Voor frequent gebruik worden hoogwaardige modellen van eveneens hoogwaardige materialen en een uitstekende afwerkkwaliteit aanbevolen. Dit is te herkennen aan bijvoorbeeld goed bevestigde handgrepen, perfect passende deksels, zeer stevig materiaal en een kras- en hittebestendige coating.