Kun je herbruikbare bakfolies op maat snijden?
Ja, veel modellen kunnen op maat worden gesneden en dus worden aangepast aan de persoonlijke behoeften. Niet alle folies zijn echter geschikt om op maat te snijden. Let hierbij op de aanwijzingen van de fabrikant.
Uit welk materiaal bestaan herbruikbare bakfolies / bakmatten?
De meeste herbruikbare bakfolies / bakmatten zijn gemaakt van gecoat glasvezelweefsel. De coating kan uit verschillende materialen bestaan. Vaak wordt siliconen gebruikt, soms ook teflon, wat hittebestendiger is dan siliconen matten. Deze herbruikbare bakfolies zijn zeer licht en hebben een goede antiaanbakwerking. Over het algemeen kunnen ze temperaturen tot 270 °C goed verdragen, maar ze kunnen niet worden opgerold.
Dikkere matten worden meestal gemaakt van platinasiliconen. Ze zijn veelzijdig inzetbaar en zijn ook verkrijgbaar als matten met rand, waardoor het verwerken van vloeibaardere deegmengsels mogelijk is. Het materiaal is geschikt voor contact met voedingsmiddelen en smaakneutraal en kan na gebruik ruimtebesparend worden opgerold.
Kun je herbruikbare bakfolies / bakmatten in de vaatwasser wassen?
Ja, zowel de meeste siliconen matten als de bakmatten van glasvezel zijn meestal vaatwasmachinebestendig. Raadpleeg hiervoor de aanwijzingen van de fabrikant in de productomschrijving. Als alternatief kunnen de matten met warm water en wat afwasmiddel met de hand worden gereinigd.
Hoe groot is een herbruikbare bakmat?
De meeste herbruikbare bakfolies zijn qua afmetingen gelijk aan standaard bakpapieruitsneden en passen dus op alle gangbare bakplaten. Daarnaast zijn er vormen voor bakvormen die perfect passen in een cakevorm. Handig: sommige bakfolies kunnen op maat worden gesneden. Zo heeft u altijd het juiste folieformaat voor bakplaten of bakvormen bij de hand.
Wat zijn de voordelen van een herbruikbare bakmat ten opzichte van gewoon bakpapier?
In tegenstelling tot gewoon bakpapier kan een herbruikbare bakmat ontelbare keren worden hergebruikt. U kunt het tot 1000 keer gebruiken voor verschillende doeleinden. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het is op de lange termijn ook voordeliger. Bovendien zijn bakmatten zeer veelzijdig inzetbaar - niet alleen als vervanging voor bakpapier, maar bijvoorbeeld ook als handige bakaccessoires: De meeste modellen lenen zich uitstekend als ondergrond om deeg of fondant te kneden of uit te rollen. Sommige modellen hebben specifieke reliëfpatronen met vormen en afmetingen die u direct kunt gebruiken voor het bakken. Bovendien kunt u een herbruikbare bakmat ook gebruiken als onderzetter voor hete pannen, die niet wegglijdt zoals gewoon bakpapier.
Handig zijn de modellen met verschillende verhogingen op hun oppervlak, waardoor frietjes, kip of gebraad gemakkelijk kunnen worden bereid. Dankzij de verhogingen blijven de gerechten niet aan de mat plakken, maar het teveel aan vet kan goed worden afgevoerd.
Waar moet ik op letten bij het kopen van bakmatten en herbruikbare bakfolies?
Als u online een bakmat of herbruikbaar bakfolie wilt kopen, bedenk dan van tevoren of u deze wilt gebruiken voor bakken, braden of grillen. De folies verschillen namelijk in vorm en textuur, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen.
Zo is bijvoorbeeld het knapperige matje ideaal voor het knapperig bakken van pizza, frietjes en meer zonder te hoeven omdraaien, dankzij de verbeterde luchtcirculatie door het open mazenwerk. Voor het uitrollen van deeg is het echter minder geschikt. Hiervoor zijn siliconen bakmatten beter geschikt, die na gebruik compact kunnen worden opgerold en in de lade kunnen worden opgeborgen.
In welke situaties kan een herbruikbaar bakfolie worden gebruikt?
De folieachtige varianten lijken het meest op bakpapier. Hun doel is om bakpapier te vervangen voor het bakken, braden of grillen van allerlei lekkernijen op de bakplaat. Een ovenbeschermfolie beschermt daarentegen de ovenbodem tegen druppels en spatten en bespaart u zo het vervelende schoonmaken van de oven. Stevigere en dikkere matten zijn uitstekend geschikt als bakondergrond voor het kneden en uitrollen van deeg zonder meel, evenals voor het oprollen en uitrollen van marsepein, biscuit of strudeldeeg. Veel modellen hebben speciale reliëfpatronen met vormen en afmetingen. Bakmatten zijn zelfs geschikt als antislip-onderzetter voor hete pannen. Sommige bakmatten hebben piramideachtige verhogingen voor het knapperig bakken van gebraden, kip of friet. Hierdoor plakken de gerechten niet aan de mat en kan het teveel aan vet goed worden afgevoerd, in plaats van op het bord te belanden.